29 July 2009

Seberang Prai, Penang = Ikan Kelisa

Assalamualaikum..saya muncul sekali lagi untuk update blog ini..hehe..gambar xda sebenarnya..so nk publish post pn aiseh mcm xbest lk kn..Dalam previous punya entry dh penah gtau kan bagi sapa2 yg nak dapat kan ikan kelisa untuk dibela @ beli bundle pun bule, leh ke Seberang, Penang..
Kali ni nk update sket tentang environment dlm kedai @ tempat pembelaan ikan-ikan kelisa nih..ada bnyk akuarium dlm nih..ada 2 tong yg sangat2 besar utk wat breading mak pak ikan ni nati..then ada 2 tong medium saiz..medium pun dh gabak jgk lah. Dalam nih buleh dikategorikan sebagai ikan-ikan kelisa yg high class sket lah..taruk masuk dlm nih..nk kna maen dgn lighting n air ubat segala bagai utk kuarkan kaler ikan tuh kc nmpk gold ke shining2 ke bekilat2 ke..sume nya main peranan oh..bukan leh maen hentam je..mati ikan nih nti..& the most important info yang baru ku ketahui is that, air tong2 ikan nih need to be changed every 2 days..pergh..agk nk mlecehkan jgk..but worth it lh kot..since harga dia yg melambong2 skang nh..
So ni lah serba sdikit info yg leh dikongsi wat sape2 yg berminat nk bela ikan kelisa..
1 hari nati ak update kan gambar tentang apa yg dikabo kan dlm entry nih ye..
Have a nice day guys..daaaa~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...