28 October 2009

Mg arowana 7inchi










Price = RM 1900 (harga bulan Oktober)


arowana malaysia gold 7 inchi..
sisik shining..
atas kepale ada shining keemasan..
bdn ada warna blue base skit2..
ada 2ekor saja..
utk pengetahuan lanjut sila hubungi shukri 0174815905..
area butterworth..

* harga berubah ikut pasaran n ikut besar ikan tersebut..lg besar lg mahal lah ye..sebulan je besar dia dh sgt berbeza..so jgn tkejut klu bln dpn harga dh up smpi 2k lebih.. ;]


30 September 2009

Ikan punya sense masa gempa bumi smlm

Petang semalam kuasa tuhan kan satu gempa bumi melanda Sumatera Barat, Indonesia. Yg berlaku nya kt sana tp yg pastinya kawasan Malaysia barat pun kena effect gegaran jugak. N ni la apa yg dah terjadi kat ikan2 kelisa dalam akuarium tuh ptg smlm..


selalunya ikan2 nih suka maen2 kt atas permukaan air..

Ikan2 nih dah ada sensor awal2 lg dorg dh tau yg something will happen. Pelik sungguh nengok bila semua ikan tuh dok ramai2 kat 1 ceruk dasar akuarium n tong2 fiber tuh..sempat jgk lh tengok aksi dorg tu cuma x da gambar je nk show. Mcm yg pnh jd tsunami dulu jgk lh..binatang2 semua dh roger awal2 ttg gegaran tu yg ada yg wt perangai pelik2 lain dari kebiasaannya. Mcm tu jgk lh yg tjadi ptg smlm. So mmg dh aspect sesuatu n selang baper minit je tong2 fiber akuarium sume bergerak2 air berkocak2..jenuh jugak nk kepong takot2 xdpt tampong tetiba pecah ke..tp alhamdulillah gegaran tu kejap je n xda paper kemusnahan yg berlaku..selamat ikan2 ku semua..hehe..

29 September 2009

wajah dah berubah

Blog ni actually utk promote kn jualan ikan kelisa. But it seems bcampor2 lk lately nih..hehe..btw, I've back to track..saya dah ubah segala layout amek template punya jgk untuk make a change into more business look..saya ada attached jgk kt header blog nih what the business is about n sapa yg boleh dihubungi..so now, i'm coming out to find pembeli pulak..yeah chaiyok2..slow2 cari buyer xpe kan..welcome2 selamat datang semula ke blog perniagaan ikan kelisa bisnes lando. Harap2 lepas nih bisnes nih akan lebih menggalakkan..insya allah..

01 September 2009

Haisyhoo..mati suda..

Dengan rasa sedenya, kecewanya n pilunya hati, dengan ini telah pon di isytiharkan lebih awal aitu bahawa pada hari Isnin 31hb Ogos yg lalu, seekor daripada berekor2 ikan kelisa silver telah kembali menemui pencipta nya selepas mengalami kekejangan otot atau pon kena strok sebelah badan kot (ini mengikut kata sifu :p)..cian..ianya telah pon selamat dikebumikan dengan penuh kasih sayang oleh tuan nya..hehe sabar ye cik abg ku..seekor pergi i.allah berekor2 lagi akan kembali bertambah ke dlm akuarium mu itu..lepas nih xmo kaci ikan2 kena strok lagi ye..hik3..gambar mangsa adalah seperti di bawah neh..huhu sedey2..wassalam~

wajah2 terakhir silver neh ye..


mcm nk kena siang je nih..ley mkn ke? hmm

29 July 2009

Seberang Prai, Penang = Ikan Kelisa

Assalamualaikum..saya muncul sekali lagi untuk update blog ini..hehe..gambar xda sebenarnya..so nk publish post pn aiseh mcm xbest lk kn..Dalam previous punya entry dh penah gtau kan bagi sapa2 yg nak dapat kan ikan kelisa untuk dibela @ beli bundle pun bule, leh ke Seberang, Penang..
Kali ni nk update sket tentang environment dlm kedai @ tempat pembelaan ikan-ikan kelisa nih..ada bnyk akuarium dlm nih..ada 2 tong yg sangat2 besar utk wat breading mak pak ikan ni nati..then ada 2 tong medium saiz..medium pun dh gabak jgk lah. Dalam nih buleh dikategorikan sebagai ikan-ikan kelisa yg high class sket lah..taruk masuk dlm nih..nk kna maen dgn lighting n air ubat segala bagai utk kuarkan kaler ikan tuh kc nmpk gold ke shining2 ke bekilat2 ke..sume nya main peranan oh..bukan leh maen hentam je..mati ikan nih nti..& the most important info yang baru ku ketahui is that, air tong2 ikan nih need to be changed every 2 days..pergh..agk nk mlecehkan jgk..but worth it lh kot..since harga dia yg melambong2 skang nh..
So ni lah serba sdikit info yg leh dikongsi wat sape2 yg berminat nk bela ikan kelisa..
1 hari nati ak update kan gambar tentang apa yg dikabo kan dlm entry nih ye..
Have a nice day guys..daaaa~

09 July 2009

Jenis2 ikan arowana asia

Salam~ini sedikit info tentang jenis-jenis ikan arowana dekat Asia nih..Banyak jenis lg sebenarnya but all these below aku captured from web arowana.com. Tuan punya web nih adalah tokei kepada pembekal2 ikan kelisa keluaran Bukit Merah..check out lh web dia klu ada yg belum tau..klik sini.

Antara jenis2 ikan kelisa Asian ni ialah pertama, Ikan Kelisa hijau @ Green Arowana. Jenis ni lh yg paling common skali leh jupa kat asia nih terutamanya di Vietnam, Myanmar, Thailand, Cambodia, dan xterkecuali jgk Malaysia. Secondly, Ikan Kelisa Emas Ekor Merah @ Red-tailed Golden. Jenis ni pulak dijumpai di Utara Sumatra, Indonesia. Next, Malaysian Golden Crossback, Blue Base Golden yang berkampong di negeri Pahang dan jgk Bukit Merah, Perak, Malaysia. Selain daripada yg disebut2 kt atas nih ialah Red Arowana, Super Red, Blood red, @ Chili Red adalah berasal usul nya dari negara Indonesia.

Gambar-gambar below ni jgk ak copy paste daripada website arowana.com.my ye..for more info leh la kelik2 d sana naaa..

Blue Base Golden Arowana

Golden Forehead Crossback Arowana



Super Red Arowana


Golden Crossback Arowana

Xbnyak benarnya ikan kelisa kt Malaysia nih. Kt Bukit Merah tu kira mmg syorga ikan kelisa ah. Tu tokei segal tokei pembekal nya pn berkampong kt sna.

Oklh tu je info utk kali nih..chow..daaa~

01 July 2009

Kelisa Silver == Silver Arowana

harga --> RM30-40 (depends on which aquarium and fish length-tgk sndiri baru beli ok !)
nice colour --> silver shining2
very healty --> ni kaci mkn ulat yg bila besar bertukar jadi mcm kumbang..
size about 7++inchi. --> ikan dh makin besar harga kena makin up..
interest? --> call/sms lando(0174238298) seberang Prai area



Update on our fish..

Lama gle dh x update blog nih..orite. I've been back from base camp last week, so bnyk jgk ikan2 yg dh ditambah masuk dlm tong..ada highback jgk bagi sapa2 yg brminat ngn highback..details of the highback such as harga n panjang will update later k..coz gambar xjupa lg..tunggu ok..

22 April 2009

Ikan Kelisa + Arowana perghhh..

Asssalamualaikum..Syukur ke hadrat ilahi dgn ini alhamdulillah ak berjaya menerbitkan blog utk my precious fren nih..dah lama benarnya nk wat..dok tertangguh2 ja..so to owner of this blog..i've did this 4u..lehla mperjuangkan ikan2 kelisa kita..muahahaha...

Ok guys, mr.lando ada classifiedkan ikan kelisa nih dlm mudah.com..so leh ar godek2 g carik kt sna..for this 1st entry ak story smula about this advertisement yg penah ak publish dkt sni...ak nk tlg my precious fren punya bznz nh..Dulu owner nih just bela as hobby. N skarang ada modal sket2 bulelah wt bznz dh..ni kn dh tahun 2009 kna ada kemajuan sket2 kn..bznz kcik2 pn xpa..watever skang nih nk untung just jump into bznz..konfim laku..cuma it takes times n times rite..haa back to track blog nih utk fish..fish..n fish... Jap ak attach some pic.

yellow arowana..nih bela dari kck

Start mmg just as hobi je ikan arowana yellow. Dari kecik tuh skang dh besar 1 kaki stgh..mmg dia dh syg gile dh kt yg sekor nih..xmo jual katanya..then ada la superb dia ejas2 washing2 sket pale dia utk join wt bznz ikn kelisa..so smgt pn up la bila dh kc booster sket..tnya apek kedai ikan tnya kengkawan, tnya family n akhirnya dia pn mula dgn 70 ke 63 ekor ikn kelisa silver as permulaan? hmm cnfius2..luper sbnarnya..hehe....

ikan kelisa silver..anak2 lg nh

Starting dlm 1 akuarium ja..tp besar jgk ar..org pn muat dlm akuarium tuh...tp still xda space jgk..so dia bakal wt 1 tapak lg utk wt kedai akuarium..so all akuarium n tong2 sume nti taruk sna..baru looks great kn bl org dtg nk borong..10 ekor jugak ar org kaut aitu..dpt la jgk income dlm ratus2 jgk lh. ada org beli pn ak dh bsyukor..yela nk mula bznz bkn sng kn..ada jgk yg dtg dari perlis n kulim..wah ak tgk dhsyat jgk nh..apa pn smoga murah rzki n bjaya dlm bznz nh...

silver arowana

N wat the most is ak nk tlg dia jual...so sila2 mari2 org penang kalau nk beli ikan kelisa..mcm2 ada...silver, highback, yellow n bla2...cma skang ni stok silver ja ada..yg laen2 bkl mnyusul...harga leh nego ngn owner..jgn rsw..

Ni no kontek Tokei Bos --> Mr.Lando (0174238298)
or emel pn okei jgk no hal --> frostabui@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...