29 July 2009

Seberang Prai, Penang = Ikan Kelisa

Assalamualaikum..saya muncul sekali lagi untuk update blog ini..hehe..gambar xda sebenarnya..so nk publish post pn aiseh mcm xbest lk kn..Dalam previous punya entry dh penah gtau kan bagi sapa2 yg nak dapat kan ikan kelisa untuk dibela @ beli bundle pun bule, leh ke Seberang, Penang..
Kali ni nk update sket tentang environment dlm kedai @ tempat pembelaan ikan-ikan kelisa nih..ada bnyk akuarium dlm nih..ada 2 tong yg sangat2 besar utk wat breading mak pak ikan ni nati..then ada 2 tong medium saiz..medium pun dh gabak jgk lah. Dalam nih buleh dikategorikan sebagai ikan-ikan kelisa yg high class sket lah..taruk masuk dlm nih..nk kna maen dgn lighting n air ubat segala bagai utk kuarkan kaler ikan tuh kc nmpk gold ke shining2 ke bekilat2 ke..sume nya main peranan oh..bukan leh maen hentam je..mati ikan nih nti..& the most important info yang baru ku ketahui is that, air tong2 ikan nih need to be changed every 2 days..pergh..agk nk mlecehkan jgk..but worth it lh kot..since harga dia yg melambong2 skang nh..
So ni lah serba sdikit info yg leh dikongsi wat sape2 yg berminat nk bela ikan kelisa..
1 hari nati ak update kan gambar tentang apa yg dikabo kan dlm entry nih ye..
Have a nice day guys..daaaa~

09 July 2009

Jenis2 ikan arowana asia

Salam~ini sedikit info tentang jenis-jenis ikan arowana dekat Asia nih..Banyak jenis lg sebenarnya but all these below aku captured from web arowana.com. Tuan punya web nih adalah tokei kepada pembekal2 ikan kelisa keluaran Bukit Merah..check out lh web dia klu ada yg belum tau..klik sini.

Antara jenis2 ikan kelisa Asian ni ialah pertama, Ikan Kelisa hijau @ Green Arowana. Jenis ni lh yg paling common skali leh jupa kat asia nih terutamanya di Vietnam, Myanmar, Thailand, Cambodia, dan xterkecuali jgk Malaysia. Secondly, Ikan Kelisa Emas Ekor Merah @ Red-tailed Golden. Jenis ni pulak dijumpai di Utara Sumatra, Indonesia. Next, Malaysian Golden Crossback, Blue Base Golden yang berkampong di negeri Pahang dan jgk Bukit Merah, Perak, Malaysia. Selain daripada yg disebut2 kt atas nih ialah Red Arowana, Super Red, Blood red, @ Chili Red adalah berasal usul nya dari negara Indonesia.

Gambar-gambar below ni jgk ak copy paste daripada website arowana.com.my ye..for more info leh la kelik2 d sana naaa..

Blue Base Golden Arowana

Golden Forehead Crossback Arowana



Super Red Arowana


Golden Crossback Arowana

Xbnyak benarnya ikan kelisa kt Malaysia nih. Kt Bukit Merah tu kira mmg syorga ikan kelisa ah. Tu tokei segal tokei pembekal nya pn berkampong kt sna.

Oklh tu je info utk kali nih..chow..daaa~

01 July 2009

Kelisa Silver == Silver Arowana

harga --> RM30-40 (depends on which aquarium and fish length-tgk sndiri baru beli ok !)
nice colour --> silver shining2
very healty --> ni kaci mkn ulat yg bila besar bertukar jadi mcm kumbang..
size about 7++inchi. --> ikan dh makin besar harga kena makin up..
interest? --> call/sms lando(0174238298) seberang Prai area



Update on our fish..

Lama gle dh x update blog nih..orite. I've been back from base camp last week, so bnyk jgk ikan2 yg dh ditambah masuk dlm tong..ada highback jgk bagi sapa2 yg brminat ngn highback..details of the highback such as harga n panjang will update later k..coz gambar xjupa lg..tunggu ok..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...